Se encuentra usted aquí

Codi Deontològic dels Consultors de Responsabilitat Social i Sostenibilitat - Dilèmes ètics

  • Un any després de la presentació del Codi Deontològic dels professionals en Consultoria de RSE, el grup impulsor ha organitzat una jornada participativa on els dilemes ètics han estat els protagonistes.
  • Amb representació de tots els grups d’interès, s’ha constatat el necessari canvi cultural de les persones que formen part de les empreses i els propis consultors per a que junts assumeixin compromisos responsables.
  • Si el Codi es pot entendre com el mecanisme òptim per garantir aquest compromís, el diàleg entre les parts i la feina del consultor és l’eina indiscutible per a que la RSE es legitimi internament a les companyies. 

Dimarts passat, 24 de mar de 2015, el Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa" va acollir la Jornada Dilemes ètics en l'exercici de la Responsabilitat Social & Sostenibilitat organitzada pel grup impulsor del Codi Deontològic dels professionals de Consultoria en Responsabilitat Social & Sostenibilitat. El grup assistent va comptar amb tots els grups d'interès com ara empreses, mitjans de comunicació, associacions, acadèmia, administració pública i fins i tot, estudiants de màster de RSE.

La Jornada de caràcter eminentment participativa, va organitzar als assistents en 7 taules de treball: cada taula va treballar sobre un dels 7 principis del codi i va haver de proposar una solució davant d'una situació que plantejava un dilema ètic a la figura del consultor. Una de les taules va ser liderada per Joan Ramon Dalmau i Anna Brullet, d'ADDERE.

Així, durant la primera hora, es van treballar valors confrontats com ara instrumentalització de l'RSE versus professionalització, competència davant excel·lència, impacte econòmic a curt termini versus bé comú, pragmatisme versus integritat o imatge versus identitat, entre d'altres.

Durant la segona part de la sessió, es va realitzar la posada en comú de les solucions a cadascun dels 7 dilemes amb les següents conclusions:

- L'activitat professional del consultor basada en un comportament ètic genera confiança i contribueix al bé comú, idea que queda reflectida al Codi.

- La necessitat de treballar en equip empreses-consultors i la essencial tasca dels segons en l'acompanyament cap al excel·lència empresarial.

- El compromís dels consultors de complir amb el codi en pro d'atorgar a la professió la transparència que s'exigeix ​​en el món de l'empresa.

Aquestes premisses van ser a més, corroborades durant la intervenció de Xavier Carbonell, director de la Càtedra Mango de RSE, qui va reflexionar sobre el valor de l'ètica en l'exercici de la RSE des del punt de vista de l'empresa. En aquest sentit, Carbonell ha convidat els consultors assistents a ajudar a les empreses a concretar la seva RSE, passant de la filosofia a la implementació en el dia a dia; a dimensionar l'efecte i donar l'abast necessari de la RSE a l'empresa; ia facilitar el coneixement sobre què és això de la RSE. El consultor de RSE ha de ser, segons Carbonell, la figura capaç de convèncer la direcció de l'empresa amb el doble objectiu de legitimar la seva presència a processos estratègics i la pròpia RSE.diarioresponsable.com

Carbonell va posar l'èmfasi en tres aspectes clau perquè l'RSE s'integri, s'entengui i s'implementi de manera real, transversal ia llarg termini i que cap consultor pot deixar d'assessorar quan està en un procés de treball dins d'una organització:

- Basar l'RSE en aspectes de gestió senzilla. Si ho presentem com un element de distorsió, incomprensible, que requereix de molta burocràcia i procediments interns, l'RSE està destinada a quedar-se tancada a un calaix.

- No deixar mai fora a la cadena de producció així com tenir molt en compte i com a grup d'interès prioritari al treballador.

- Comunicació com a element crucial: recordant que no tot és susceptible de ser comunicat però que una RSE no comunicada és el mateix que no tenir-la.

Carbonell ha tancat la seva reflexió posant sobre la taula el veritable valor del consultor: té l'experiència directa del què està sobre terreny.

La jornada va finalitzar convidant als consultors assistents a millorar l'actual Codi Deontològic i a definir els passos de futur d'aquesta iniciativa que va néixer amb una actitud oberta i inclusiva, amb la intenció que vagi desenvolupant-se i creixent en col·laboració amb tots aquells que vulguin formar part .

 

Llegir més: Consultors de RSE i dilemes ètics | Diari Responsablediarioresponsab - La #RSE Glocal - http://www.diarioresponsable.com/empresas/noticias/19422-jornada-dilemas...
 

Alarcón, 15 08301 - Mataró - Tel. 93 128 35 08

General Pardiñas, 42 28001 - Madrid - Tel. 91 025 93 55